vibrafon.se

Svenska Företag

Internettjänster och mjukvara lyfter näringslivet

På den amerikanska tidningen Forbes lista över de länder som anses vara bäst för företag att verka i har Sverige klättrat sig upp på förstaplats, efter att så sent som 2006 legat på en 17:e-plats. Det innebär att vårt land placerar sig före såväl Nya Zeeland som Hong Kong, Irland, Storbritannien, Danmark, Nederländerna, Finland, Norge och Kanada, och att Sverige även rankas högre än resten av världens alla länder. För aktuella nyheter och händelser finns näringsnytt som diskuterar svenska nyheter.

Flera svenska företag har varit väldigt framgångsrika internationellt, inte minst Electrolux, Volvo, H&M och Ericsson. Förutom dessa giganter, vilka alla har ett antal år på nacken vid det här laget, har Sverige också blivit känt för att få fram spännande uppstartsföretag inom IT-branschen. Ett av dessa företag är Skype, som 2003 grundades av Niklas Zennström. Två år efter att företaget grundats köptes det upp för 2,6 miljarder dollar av amerikanska e-handelsjätten Ebay. Ytterligare sex år senare såldes det vidare till teknikjätten Microsoft för 8,5 miljarder dollar.

Spotify är ett annat svenskt teknikunder som ofta nämns i dessa sammanhang. Företaget, som grundades i Stockholm 2006 av Daniel Ek och Martin Lorentzon, har idag närmare 50 miljoner betalande användare. Det är dubbelt så mycket som den konkurrerande musiktjänsten Apple Music har lyckats generera.

En anledning till landets uppsving i denna ranking är de två svenska mjukvaruföretagen King och Mojang. Sverige har nämligen gjort sig känt som det lilla land i norr som givit upphov till två av årtiondets mest populära spel. King, som grundades 2003, lanserade nio år efter starten mobilspelet Candy Crush Saga. Spelet blev som bekant omåttligt populärt och har laddats ner över 500 miljoner gånger. 2014 börsnoterades företaget och köptes ett par år senare upp av Activision Blizzard för svindlande 5,9 miljarder dollar. Företaget mojang grundades 2009 av Markus Persson, mer känd som “Notch”, och utvecklade spelet Minecraft. Mojang såldes 2014 till Microsoft för 2,5 miljarder dollar.

De faktorer som Forbes tar hänsyn till i sin ranking av näringsliven i 139 av världens länder är följande:

  • Äganderätt
  • Innovation
  • Skattetryck
  • Teknik
  • Korruption
  • Frihet (såväl personlig som monetär och handelsmässig sådan)
  • Byråkrati
  • Skydd för investerare
  • Utvecklingen på aktiemarknaden

I sin ranking har man därför tagit hänsyn till bland annat att Sverige under de senaste två årtiondena har genomgått en förvandling där regeringen har lyckats minska arbetslösheten och även gjort nedskärningar i välfärden för att spara pengar, då dessa förändringar har lett till ett minskat skattetryck.