Silkespapper är ett fantastiskt material att jobba med inom pyssel. Billigt, flexibelt och inte minst barnvänligt.

Enkla blommor för de allra minsta

De yngsta barnen nöjer sig med att göra klassiska blommor med silkespapper. Använd gärna lite större papper så att kreativiteten kan flöda. Ta sedan kritor (om ni vill undvika kladdet med vattenfärger) och rita stjälkarna. De vuxna kan ibland hjälpa till med dessa. För det är själva blommorna som barnen älskar mest att göra. Genom att krusa ihop silkespapperet skapas härliga kreationer i form av en massa olika blommor. De fästes sedan med lim.

Klassiska stora blomman av silkespapper

En av de mest klassiska sakerna att göra av silkespapper är en riktigt stor blomma. Något som även kan användas inom flera andra områden. Lägg olika färger av silkespapper på varandra för att skapa en snygg färgkombination. Ungefär tio papper brukar vara lagom. Vik dessa sedan som ett dragspel fram och tillbaka varpå sedan en häftning sker på mitten. Dra isär dragspelet sakta och sära på de olika papper som den är tillverkad av. Inom några minuter har en maffig blomma skapats. Sätt ihop flera till en ännu större blomma/boll.

Skapa ett naturlandskap av silkespapper

Skapa ett naturlandskap med barnen för att visa var olika djur lever. Börja med en stor affisch. Går att köpa stora papper på bokaffärer men det går generellt lika bra med baksidan på en stor affisch. Skapa böljande vatten av blått silkespapper som rullats ihop, gröna frodiga buskar av pappersbollar osv. Genom att det nu skapas ett tredimensionellt landskap kan man gömma en igelkott, låta ormen gräva ner sig i ett hål eller liknande. Det blir ett betydligt mer levande landskap än om det bara målas upp.

Smällkarameller

Även smällkarameller är riktigt klassiskt pyssel. Det enda som behövs är toarullar, silkespapper och tejp/snöre. Det kan även göras lite mer spännande genom att man lägger in lite godis i varje smällkaramell. När det sedan är dags att slänga ut granen får man öppna dessa som lite belöning för arbetet som utförts. De enklaste består av bara en färg men våga experimentera med olika färger och former när det ändå är pysseldags.