Det finns oändligt många olika teleoperatörer nuförtiden, och fler skapas för varje dag som går. Alla erbjuder liknande saker; sim kort med abonnemang, kontantkort, mobiler och så vidare, men ändå skiljer sig priserna åt. Vid närmare inspektion blir det tydligt varför vissa operatörer erbjuder lägre priser än andra, ofta då de kompromissat på någon aspekt som exempelvis täckningen.

Faktorer som spelar in i valet av teleoperatörer

Som vid alla köp är det priset som spelar allra störst roll vid köp av mobiler, sim kort eller annat från olika teleoperatörer. Men det finns även andra viktiga saker att tänka på som:

 • Utbud
  Ofta är det lätt att byta typen av mobilabonnemang inom samma mobiloperatör. Det kan till och med ofta göras utan kostnad och på samma dag. Därför är det viktigt att inte bara kolla vilket abonnemang man vill ha just i denna stund, utan se om teleoperatören har ett stort utbud att välja mellan ifall ens behov ändras.
 • Täckning
  Hur bra täckningen är beror helt och hållet på hur bra operatörens nätverk är. Stora företag som Tre och Telenor brukar ha bra täckning just för att de har ett så stort nätverk. Billigare eller mindre operatörer har som regel sämre täckning på sina ställen. Detta kan vara absolut avgörande, särskilt för den som bor ute på landet eller i ett område där täckningen kan vara svår att få.
 • Bindningstid
  Teleoperatörer försöker ofta sälja abonnemang med en bindningstid för att se till att få kunder att stanna. Det är vanligt med särskilda erbjudanden i kombination med olika bindningstider, vilket i och för sig innebär att man kan få ett reducerat pris. Men det är viktigt att fundera på om man verkligen vill binda sig till en och samma operatör i 1-2 år framåt, särskilt när det är en ny operatör som man inte känner till så bra.
 • Kundservice
  Att ha tillgång till en bra kundservice är olika viktigt för olika personer, men ofta inser man inte hur viktigt det är tills man verkligen behöver det. Billigare operatörer brukar ofta snåla med kundservice eftersom det är en dyr tjänst att leverera. Återigen börs en avvägning göras angående hur viktigt man själv anser detta är.