Så väljer du markis

Utseende och funktioner är de två stora faktorerna som skiljer olika markiser åt. Ska du montera nya markiser på ditt hus bör du fundera på vilket utföranande du letar efter och vilket behov du har. Ska den vara automatisk, motordriven eller manuell? Smälta in i omgivningen eller sticka ut?

Färg och utförande

Markiser finns i många olika utföranden och modeller. När det kommer till färgval är det värt att tänka en extra gång. De flesta tillverkare av markiser kan erbjuda i stort sett vilken färg som helst och sedan skräddarsy din markis efter önskemål men precis som med det mesta finns det trender som kommer och går.

Just nu kanske det är väldigt trendigt med en färgglad markis som sticker ut och fungerar som en slags detalj för ditt hus. Att tänka på här är att den förmodligen kommer sitta där den sitter i många år framöver så att välja en neutral färg som passar till husets kulör kanske är mer hållbart.

Vill man så kan man byta ut bara markisväven om man tröttnat på färgen eller om den blivit väldigt nött eller solblekt. På så sätt kan man förnya utseendet utan att behöva byta ut hela markisen.

Motordriven eller manuell

Tekniken går ständigt framåt och för den som önskar styra sin markis med fjärrkontroll är detta fullt möjligt. Används den ofta kan det vara en bekvämlighet värd att kosta på för enkelhetens skull. En manuell markis styrs med en draglina som justerar läget men kan vara både bökig och tung.

Automatisk markis

För den som inte vill behöva tänka på att skydda fönstren från sol och markisen från dåliga väder finns automatiska markiser som själva känner av vädret. Dessa fäller per automatik in eller ut väven efter rådande väderlek. Detta är en fördel om man själv inte vistas i huset när solen tittar fram, då fälls markisen ut automatiskt och hindrar solens strålar från att tränga in i huset. Inomhustemperaturen förblir på en behaglig nivå och inredningen skyddas från att bli solblekt.
Skulle vädret sedan vända till regn och blåst fälls markisen automatiskt in så att den inte tar skada av vädrets påfrestningar.

Att välja ut markiser till huset är såklart en kostnadsfråga. Fundera först och främst på vilka behov som finns och välj därefter funktioner. Lägg även en extra tanke på färgvalet så att du inte tröttnar efter ett eller två år, därefter är inte steget långt till att se utbudet och beställa på markisstockholm.nu, kvalitetsmarkiser och snabba leveranser.